Veiligheid

Levensreddende reflexen uitgelegd aan kinderen

Beter voorkomen dan genezen!
Het leven van alledag kan gevaarlijk zijn voor een kind. Hen de gevaarlijke apparaten en producten in huis leren kennen, en hen leren begrijpen waarom ze gevaarlijk zijn, kan veel ongevallen voorkomen. We geven je graag enkele ideeën om je kind levensreddende reflexen bij te brengen die hen ver van het gevaar houden.

Het kleine rode ruitje: een groot gevaar
Kinderen hebben de gewoonte om alles in hun mond te stoppen. En zelfs al bewaar je giftige producten steeds buiten hun bereik, een kleine vergetelheid kan altijd. Daarom is het essentieel om hen gevaar te leren herkennen. Hoe? Dankzij dit kleine rode ruitje als symbool voor gevaar. Welke tekening er ook in het ruitje staat, het is sowieso een product waarbij je uit de buurt moet blijven!

Bijvoorbeeld:

panneau

Huishoudtoestellen: een bron van risico
Gevaarlijke apparaten in huis kunnen benoemen stelt uw kind in staat om ongevallen te vermijden. Elk toestel op elektriciteit bijvoorbeeld, houdt voor hen een risico in wanneer ze die aanraken met hun kleine vochtige handjes. Toon het hen. Droog eerst je handen af voor je een toestel gebruikt, ook al zijn jouw handen al droog. Kinderen leren door te imiteren, dus er is een grote kans dat ze je gewoontes overnemen en zo het gevaar vermijden.

W-AUW, wat een keuken!
De keuken is vol gevaar voor kinderen. En ook al hebben mooie open keukens al veel mensen jaloers gemaakt, ze kunnen ook veel slachtoffertjes maken. Hete ovens en kookplaten staan zo goed als open en bloot in de leefruimte, en binnen handbereik – auw – van je kinderen. Hen uitleggen dat ze uit de buurt moeten blijven volstaat niet. Beter is het om de gevaren uit te leggen. Leer hen bijvoorbeeld het gevaar herkennen door kleine speelkaarten te maken. Op de ene zijde teken je het gevaarlijke voorwerp, op de andere het gevaar waarvoor ze staan. Het spel bestaat erin om je kindjes de kaarten te laten sorteren per categorie. Heet = Auw, want dat brandt. Mes = Auw, want dat snijdt… Door hen op ludieke manier deze zaken te leren, onthouden ze beter.

Een nummer om nooit te vergeten!
Als je kinderen één nummer uit het hoofd moeten kennen, dan is het wel 112! Voor het geval je het niet kent: dit noodnummer werkt in heel Europa.
Kent je kind deze drie cijfers uit het hoofd, dan kan hij of zij op elk moment snel reageren in geval van een probleem. Wil je het hen bijbrengen, waarom dan niet 112 op een groot blad papier tekenen en hen de cijfers laten inkleuren? Elke dag een beetje oefenen en ze vergeten het nooit meer!

Thuis kan ook een bron van gevaar zijn voor ouders. In dat geval is het uiterst belangrijk om je kinderen aan te leren kalm te blijven, niet te panikeren en vooral eerst het noodnummer in te toetsen. Wil je verder gaan en je kinderen inwijden in de geheimen van de eerste hulp, leer ze het dan vooral niet zelf. Wanneer je deze handelingen foutief uitvoert, kunnen ze een minieme blessure veel erger maken. Aarzel dus niet om je in te schrijven voor een kleine opleiding door erkende professionals. Er bestaan tal van organisaties die dit aanbieden, bijvoorbeeld het Belgische Rode Kruis: http://www.rodekruis.be/wat-doen-we/hulpverlening/opleidingen/

Waar kunt u Omnivit-producten kopen?

Apotheek bij u in de buurt

Het Omnivit-gamma is verkrijgbaar in de apotheek in België. Vraag raad aan uw apotheker. U kunt eenvoudig de dichtstbijzijnde apotheek vinden via de onderstaande link:

Onze producten
Onze producten
Koop nu